NetApp C-serie

Nya C-serien från NetApp är en lagringsplattorm med mycket bra prestanda, till en betydligt lägre prislapp än de allra snabbaste All Flash-lagringssystemen med NVMe-lagringsmedia. Här används istället en annan typ av Flash-media (QLC) som helt enkelt ger LAGOM pris/prestanda för de flesta kunder.

Prestandaskillnaden mellan roterande disk och flash har ökat för varje produktgeneration som lanserats. Flash-systemen ger ibland mer prestanda än man behöver samtidigt som de roterande diskarna inte räcker till när det blir lite trafik mot dem.

Skillnaden blir också väldigt tydlig om man i sin ordinarie produktionsmiljö använder högpresterande flash-lagringssystem och speglar sitt data till roterande disk för offsite-backup och katastrofskydd (DR). Här kanske backup/DR-systemet bara orkar att leverera 10-15% av lagringstjänsterna om de ordinarie systemen skulle slås ut.

Vi kan nu med stor glädje meddela att denna växande lucka i produktportföljen fyllts. NetApp C-serien kan dels utgöra en LAGOM kraftfull lagringsplattform för många produktionsmiljöer och den kan utgöra en synnerligen potent backup/DR-plattform där 100% av lagringstjänsterna kan återstartas vid en större incident i produktionsmiljön.

När det gäller utrymmeseffektivitet är det ingen skillnad mellan Capacity Flash och Performance Flash, d.v.s. C-serien erbjuder alla smarta funktioner som deduplicering, komprimering och compaction som vi är bortskämda med. Följande räkneexempel visar den dramatiska skillnaden i fysiskt rackutrymme och energiförbrukning mot ett gammalt system med snurrdisk med jämförbart effektivt*) lagringsutrymme.

*) Tack vare olika former av komprimering och andra utrymmesbesparande funktioner kan man lagra betydligt mer data per terabyte flash jämfört med roterande disk, men det där är ju självklarheter om man kör NetApp.

Och slutligen en annan glad nyhet: 16 maj 2023 är det premiär för NetApps nya förenklade licensmodell ONTAP One. Det innebär att samtliga modeller – såväl den nya C-Serien som befintliga system med aktiva supportavtal – nu får tillgång till följande licenser som man tidigare fick köpa separat:

• SnapLock = låsning av data så att det juridiskt är lika skrivskyddat som gamla tiders CD-R/DVD-R-skivor
• Anti-Ransomware = systemet detekterar suspekt aktivitet och skyddar data för att minimera eventuell informationsförlust

Not: Utökningen av licenser för befintliga system omfattar AllFlash-system licensierade med Flash Bundle och FAS-system licensierade med Premium Bundle.

Kontakta oss så berättar vi mer!

Dela detta......
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on twitter
Twitter